Sivut

sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Kirjoittaminen on vuoropuhelua

Oppiminen on sitä, että lopettaa hakkaamasta päätään seinään ja kokeilee jotain muuta tapaa ohittaa este. Kipu päässä on palaute, joka kertoo, että kannattaa vaihtaa taktiikkaa.

Kirjoittamisen oppimista on kiinnostavaa seurata. Samalla tulee pohdittua, miten opettajana saisi vähennettyä pään kolhimista.

En oikein usko pelkkiin toistoihin. Vaikka opiskelija kirjoittasi miten monta tekstiä tahansa ja hänen saamansa palaute olisi numero tekstin lopussa, kehittymistä ei sanottavasti tapahtuisi.

Kirjoittamisen tulee olla vuoropuhelua. Se on prosessi, jossa on tärkeää saada välitöntä palautetta jo pitkin matkaa. Kokemukseni mukaan oppiminen edellyttää palautteen saamista ja ennen kaikkea reflektointia. Pelkkä palautteen lukeminen tekstistä ei kuitenkaan riitä, se on myös sisäistettävä. Palautteen on oltava täsmällistä ja perustuttava tosiasioihin, jotta sen pohjalta voi arvioida omaa toimintaa niin, että katse on eteenpäin. Täsmällisen palautteen tehtävänä on suunnata oppijan ajatukset tulevaan, kannustaa positiivisella kohti parempaa suoritusta. (Ks. esim. Rogers 2004.)

     Kokemuksellinen ja reflektiivinen
oppiminen 
(Poikela 2005)
David Kolbin (1984) kokemuksellisen oppimisen
kehä on käyttökelpoinen työkalu kirjoittamisprosessin hahmottamisessa. Vielä parempana pidän Esa Poikelan (2005) esittämää reflektiolla täydennettyä kehää. Kehä on hieman harhaanjohtava käsite, kyse on pikemminkin oppimisen laajenevasta spiraalista.

Kirjoittaminen alkaa ideoinnista ja suunnittelusta, vaikka aihe olisi tiukastikin rajattu. Kokemuksellisen oppimisen kehän voi pyöräyttää ympäri kertaalleen jo tässä vaiheessa, kun arvioidaan aiheen valintaa ja suunnitellaan tekstin sisältöä ja rakennetta. Toisen kerran kehää kierretään kirjoitettaessa.

Ensimmäisen version kirjoittamisen jälkeen opiskelija pohtii, mitä tulikaan tehtyä. Yleensä pohdintaan liittyy myös kysymys: miksi. Opettajan tai toisten opiskelijoiden kommentit auttavat hahmottamaan, mitä tekstissä voisi parantaa.

Tapaan antaa kahdenlaista palautetta. Kokoan tekstien sisällöstä, muodosta ja kielestä yleisiä havaintoja, jotka käyn läpi koko opiskelijaryhmän kanssa. Laitan ne myös kaikkien luettavaksi Moodleen. Lisäksi annan kirjoituksista henkilökohtaista kirjallista palautetta ja alleviivaan muokkausta kaipaavia kohtia.

Tämän toiminnan reflektoinnin jälkeen opiskelijan katse suuntautuu tulevaan: miten tekstiä voi parantaa ja millaisia valintoja tulee tehdä? Kirjoittajalla on tällöin enemmän ymmärrystä muokata tekstiään. Olisi hyvä, jos tämä vaihe voitaisiin kielellistää vertaiskeskusteluissa tai opettajan ohjauskeskustelussa. Palaute on siis dialogista, jossa myös opiskelija esittää käsityksiään tekstistään ja sen parantamisesta.

Kun tekstiä konkreettisesti työstetään uudelleen, opiskelija kykenee reflektoimaan toimintaansa saamansa palautteen perusteella. Opettajan on syytä olla saapuvilla ja selittää teksteihin tekemiään merkintöjä. Hän ei kuitenkaan saa olla vastausautomaatti vaan tehtävänä on ohjata opiskelijaa itse miettimään ratkaisuja parannusta vaativiin kohtiin. Parhaassa tapauksessa opiskelija kokeilee aivan uudenlaisia ratkaisuja. Hän ei siis kierrä enää samaa kehää, vaan matkaa voi paremmin kuvata laajenevaksi spiraaliksi.

Jos opettaja vain osoittaisi tekstistä virheet, jotka opiskelija korjaisi, ei oppimista juuri tapahtuisi. Seuraavassa tekstissä päätä hakattaisiin edelleen samaan seinään, kierrettäisiin samaa kehää.

Lähteet
Kolb, David A 1984. Experiential Learning. Experience as The Sourse of Learning and Development. Englewood Cliffs. N.J.: Prentice Hall.
Poikela, E. 2005. Työssä oppimisen prosessimalli. Teoksessa E. Poikela (toim.) Osaaminen ja kokemus – työ, oppiminen ja kasvatus. Tampere: Tampere University Press. 21 – 41.Rogers, J. 2004. Aikuisoppiminen. Suom. T. Juvala. Helsinki: Finn Lectura.